Spojování rozdělené minulosti

Zpátky

O výstavě


Rozhovory s lidmi, kteří museli opustit své domovy a v důsledku války začít žít někde jinde. Cílem výstavy je zprostředkovat osobní příběhy konkrétních lidí, Čechů, Němců a Slováků, dvojjazyčných Moravanů a Bémáků (Böhmisch) stejně jako Židů před rokem 1938, a jejich zkušenost a prožívání po odsunu. Zachyceny jsou tak podobné i kontrastující výpovědi. Jeden ze zúčastněných pamětníků řekl: „Protože mám rád svojí ženu, tak jsem se vše snažil vidět i jejíma očima. Zjistil jsem, že české oko vidí nějakým způsobem a to sudetské oko zase jiným. Když člověk dokáže obě oči spojit, tak to vidí plasticky, tak to vidí stereo.“


Forma a rozměry výstavy


Výstava sestává z 15 dvacetiminutových filmů, v nichž pamětníci vypráví o soužití Čechů, Němců a Slováku v Československu mezi lety 1937 – 48. K zapůjčení nabízíme všechny filmy a příběhy na USB, 11 televizí k pouštění filmů (ke každé jsou dvoje sluchátka) a devět průvodních historických textů na kartonech s představením jednotlivých filmů. Je možné si zapůjčit vše anebo udělat autorský výběr.


Postavení výstavy kompletní výstavy trvá jednomu člověku 2 hodiny, potřebné rozměry prostor závisí na množství zapůjčených filmů/televizí. Každá televize se přepravuje v samostatné krabici o rozměrech 100x60cm. Texty jsou na kartonech o rozměrech A0. Výstavu je možné si vyzvednout v sídle spolku Antikomplex a na vlastní náklady odvézt (vejde se auta typu Octavia combi a větších), případně můžeme výstavu poslat přepravní službou. Je současně možné zapůjčit jen filmy, které lze poslat na USB či jinak elektronicky.